Het mag gezegd worden: we hebben allemaal vuur nodig in ons leven. Vuur staat symbool voor fire, passie, krachtige stappen voorwaarts.

 Hoe doe je dat wanneer je het gevoel hebt dat je op waakvlam staat? Dat kan namelijk wel eens het geval zijn in de winter, wanneer je moe bent, wanneer je werk je (tijdelijk) niet motiveert of je je opgebrand voelt, om welke reden dan ook. Sommige mensen voelen een soort blues, al dan niet verbonden met de feestdagen en de jaarwisseling.

Eerlijk is eerlijk: het leven is cyclisch. We hebben een dag- en nachtritme, gaan door bepaalde fases in ons leven, en beleven seizoenen.

Wintertijd gaat symbolisch gezien over naar binnen keren, tot rust komen, afzondering, je winterslaap, je voeden met datgene wat je verzameld en gecultiveerd hebt in de afgelopen periode.

Die periode is soms lang geweest en heeft veel van je gevraagd – rust en naar binnen keren.

Anderzijds kan het zijn dat je ondanks de wintertijd toch gedreven voelt om bezig te zijn, om de winter volop te beleven, om actief bezig te zijn, te creëren,… Dat kan allemaal. We zijn allemaal unieke personen.

Misschien voedt de winter jou net, hou je van de kou, geniet je van de rust, maak je het gezellig met kaarsen of andere voor jou gepaste accessoires of voel je je lekker in je vel bij hoe de wereld draait tijdens de wintermaanden.

Hoe het ook zij; dit is mogelijk omdat we ook een innerlijk vuur hebben.

De winter, hoe koud of fris we hem mogelijks ook ervaren, associeren we niet zo gemakkelijk met de kwaliteit van vuur.

Toch kan je tijdens elk seizoen vuur ervaren. De winter nodigt ons uit om de warmte binnenin voelen, want wie verbindt met zichzelf, voelt meer warmte, geborgenheid, nabijheid en aanwezigheid.
Je eigen huis zijn, als het ware.

 

Het warm genoeg hebben is een van onze basisbehoeften als menselijke wezens. Dat valt niet te betwisten. Daarnaast hebben we ook nood aan vuur en warmte binnenin onszelf. Dat maakt deel uit van onze menselijke natuur.

De natuurelementen leven in ons op een symbolische manier. Gelukkig maar, want dat betekent dat we met hen kunnen verbinden op elk moment. 

 

Vuur als innerlijke kwaliteit is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn.

Vuur maakt dat we onze levenskracht kunnen voelen. Het maakt ons actief en stuwt ons.

Het werkt tevens zuiverend en beschermend. Het brengt zelfs licht. Innerlijk licht.

Dankzij vuur kunnen we tijdens de winter – en het hele jaar door – onze waakvlam of ons reeds hevig brandend vuur meer ruimte geven, al naargelang waar we behoefte aan hebben en wie we willen zijn tijdens deze periode.

 

Steek je mee het vuurtje aan?

Steffi

Meer over Steffi ontdekken? Neem dan zeker hier een kijkje.